Doelgroepnetwerk NAH+

Mensen met NAH+ hebben naast niet-aangeboren hersenletsel ook andere ernstige problemen. Het gaat hier om een complexe combinatie van beperkingen, gedragsproblemen, aandoeningen en stoornissen. Deze kunnen zowel psychisch, sociaal als somatisch (lichamelijk) zijn.

Cliënten hebben intensieve begeleiding en behandeling nodig en verblijven daarvoor bijna altijd in een zorginstelling. Wanneer is sprake van een cliënt met hersenletsel en ernstige bijkomende problematiek (NAH+)? Als deze een complexe combinatie van stoornissen en beperkingen heeft die direct of indirect samenhangen met hersenbeschadiging. Deze stoornissen en beperkingen kunnen zowel somatisch, cognitief (verwerken van informatie), zintuiglijk, psychiatrisch als sociaal zijn. Ook is de draaglast ervan groter dan de draagkracht van de cliënt, de professionals en het netwerk. De cliënt en zijn directe omgeving doen een uitzonderlijk en langdurig beroep op meerdere zorgspecialismen. Reguliere zorg volstaat niet of niet meer.
 

Visie en Missie van doelgroepnetwerk

Er is een landelijk NAH+Kennisnetwerk, dat een netwerkstructuur heeft. Het Kennisnetwerk stuurt de gezamenlijke kennisagenda aan voor de doelgroep en heeft een centrale rol. Het uitgangspunt van het NAH+Kennisnetwerk is samenwerking in de kennisontwikkeling tussen kennisinstituten en tussen verschillende stakeholders in de zorg voor mensen met NAH+ en hun naasten. Hierdoor kunnen zij hun betere zorg en ondersteuning bieden, meer kennis opdoen, en de kennis beter verspreiden en benutten.
 

Status van het netwerk

Het doelgroepnetwerk heeft de officiële visitatieaanvraag met onder andere een nieuw zorglandschap (netwerk aan organisaties en voorzieningen gericht op het verlenen van zorg die zich voortdurend ontwikkelt) ingediend. Deze is op 8 mei 2024 door de CElz goedgekeurd. Het doelgroepnetwerk start vanaf juni 2024 met de visitaties.

Logo van expertisenetwerk n a h plus, wat staat voor niet aangeboren hersenletsel plus