Doelgroepnetwerk Kind & NAH

Niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging van het hersenweefsel door een hersenaandoening (door trauma of ziekte). Deze is op enig moment na de geboorte ontstaan.

Door de gevolgen van die beschadiging ontstaat een breuk in de levenslijn. De hersenbeschadiging heeft gevolgen voor hoe het kind (0-18 jaar) functioneert in het dagelijks leven. NAH beïnvloedt dit functioneren op diverse domeinen. Het is een complexe combinatie van stoornissen en beperkingen die direct of indirect samenhangen met de hersenbeschadiging. Deze stoornissen kunnen zowel somatisch (lichamelijk), communicatief, cognitief (verwerken van informatie), psychiatrisch als sociaal zijn. Vaak is zorg in de nabijheid nodig, omdat kinderen niet goed kunnen inschatten wanneer zij hulp nodig hebben, of niet om hulp vragen. Als ouders/verzorgers niet in de buurt zijn, kan dit ernstige gevolgen hebben. Het functioneren van het kind in zijn directe omgeving zorg ervoor dat kind en ouders een uitzonderlijk en langdurig beroep op meerdere zorgspecialismen doen. De draaglast in de zorg is groter dan de draagkracht van het kind zelf, de ouders en het netwerk om het gezin heen. Dit wordt ook door betrokken professionals gezien.
 

Visie en Missie van doelgroepnetwerk

Het doelgroepnetwerk heeft de ambitie om de kwaliteit van zorg voor kinderen met NAH en hun systeem te verbeteren. Dit gaat samen met het inrichten van voldoende intensieve systeemgerichte begeleiding door een NAH-coach. Het is namelijk de wens van nagenoeg iedere ouder dat het kind zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Dit kan alleen als het systeem rondom het kind voldoende draagkracht heeft en er voldoende geschikte ondersteuning is voor het systeem. Bij de voortdurende begeleiding staat vooruitkijken naar de verwachte fasen in de ontwikkeling centraal. En nadenken over de daarbij behorende knelpunten en passende begeleiding. Hierdoor kunnen escalaties in het gedrag voorkomen worden. Dit is de belangrijkste taak van een NAH-coach. Wordt de draagkracht in het systeem desondanks overschreden? Dan wordt gekeken naar een opvang in het eigen netwerk met intensieve systeemgerichte begeleiding. Of in een instelling zo dicht mogelijk bij de eigen woonomgeving, aangevuld door extra begeleiding met kennis van NAH.

Logo van doelgroepnetwerk kind en n a h. N a h staat voor niet aangeboren hersenletsel